Omgeving Bad Bentheim dorado voor fietsers en wandelaars

BAD BENTHEIM – De kuurstad Bad Bentheim op Duits grondgebied, vlak achter de grens bij Oldenzaal, heeft in het kader van gezonde ontspanning meer te bieden dan slechts zijn beroemde geneeskrachtige bronnen.

Minder bekend, maar zeker zo aantrekkelijk zijn de schitterende wandel -en fiets gebieden in de wijde omgeving van de kuurstad. Een ideale stek voor rustzoekers die uit zijn op een bijzondere dagtrip of een korte (tussendoor) vakantie.

“Hier roept de opkomende en ondergaande zon, zowel in de nazomer als in de herfst, stemmingen op, die je nog maar zelden ontwaart in de natuur. De sfeer van Indian Summer, maar dan aan deze kant van de Atlantische Oceaan”.

Overvloed
Fiets- en wandelpaden heeft Bad Bentheim in overvloed. Voor een deel grensoverschrijdend met Nederland, zodat je het ene moment in Duitsland fietst en wandelt en meteen daarop een groet in het Twents laat weten dat je weer in eigen land verkeert.

Wandelaars kunnen diverse routes volgen. De met een witte T gemarkeerde Töddenweg, die door het graafschap Bentheim loopt van Oldenzaal naar Osnabrück. Via eveneens een gemarkeerde route kan men de oude, verlaten steengroeven bezoeken waar vroeger de zo bekende Bentheimer zandsteen werd gewonnen.

Puike wandelingen maak je ook in het 5.000 hectare grote Bentheimer Wald dat zelfs nog delen oerbos bevat. Wees gerust: het VVV-kantoor in Bad Bentheim verstrekt van alle wandel- en fietsroutes uitgebreid kaarten- en documentatiemateriaal.

Het Gildehauser Venn, zuidelijk van het dorp Gildehaus is een uniek natuurreservaat met oude turfgaten. Ook in dit gebied (met een heel specifieke flora en fauna) mag gewandeld worden. Er bevinden zich twee parkeerplaatsen (die op de kruising Ochtruper Diek/ Landweherweg en die aan de Vennweg) vanwaar te voet vertrokken kan worden.

Orchideeën

Het landschap is hier zeer afwisselend: dan weer duiken droge, open stukken heide op, die het karakter van een duinlandschap hebben, dan weer zijn er moerasachtige gedeelten waar het veen nog niet is weggegraven. In de vochtige heide- en graslandgebieden bloeien in het voorjaar honderden wilde orchideeën. Onder andere de nachtzwaluw en het blauw-borstje broeden hier.

In het Totenwald mag de natuur zijn gang gaan. Dood hout wordt hier niet opgeruimd. Hooguit een hamerende specht verstoort de stilte. De piramide en de Höltingstuhl zijn van Bentheimer-zandsteen gemaakt en herinneren aan vroeger tijden, toen de graaf van Bentheim belast was met de rechtspraak in deze streek.

Ook voor fietsers is het graafschap een dorado. Zo is er de 90 km. lange, grensoverschrijdende bomenfietsroute tussen De Lutte en Bad Bentheim. Deze leidt ook naar Totenwald en de Bentheimer Berg met de steengroeven. Verder is Bad Bentheim vanwege de grote middeleeuwse burcht aangesloten op zowel de 100 Schlösserroute als de grensoverschrijdende kastelenroute, die in het Duitse en Nederlandse grensgebied is uitgezet.