Schüttorf, De oudste stad in het graafschap Bentheim heeft zijn eigen speciale charme. Het historische centrum met zijn talrijke waardige gebouwen zoals het gemeentehuis gemaakt van zandsteen met hun trapgevels en de oude Hervormde Kerk met zijn 81 mtr. Hoge toren ( Schüttorfer reus genoemd ) , moet men zeker bezoeken. De stad aan de Vecht beleefde zijn grote opwekking in de middeleeuwen, via de handel , de rivier als een handelsroute en werd later bedacht door de textielindustrie. Villa’s De vele fabriekseigenaren ‘ kenmerken zich vandaag het stadsbeeld van Schüttorf . Gezellige pubs , waarvan sommige met uitzicht op het zien waard fonteinen uit te nodigen voor een kort of langer te blijven . Dagrecreatie en ontspanning op Quendorfer meer, die ook zeer geschikt is voor watersport.

Bad Bentheim is een modern resort met veel zwembaden en spa’s. Er zijn vele hoogtepunten , van Ritterfest naar Freilichtbühne . Daarnaast is er een mooi pittoreske Kerstmarkt , interessante musea en een fantastische natuur. Bad Bentheim heeft het allemaal. De trotse kasteel Bad Bentheim kijken vanuit de verte en heet u welkom!

Kasteel Bentheim is een middeleeuws kasteel gelegen in Bad Bentheim in de Grafschaft Bentheim in Nedersaksen. Het kasteel is gebouwd van zandsteenblokken. Dit zandsteen draagt de naam van de plaats: Bentheimer zandsteen. Het kasteel is nog steeds bewoond maar de vestingwerken en enkele historische ontvangstruimtes zijn toegankelijk voor het publiek. Het woongedeelte wordt bewoond door de adellijke familie zu Bentheim und Steinfurt.

Wil men het kasteel betreden dan passeert men twee poorten. De onderste poort stamt nog uit de dertiende eeuw. De bovenste poort werd in de zeventiende eeuw ontworpen door de Nederlandse bouwmeester Philips Vingboons (1614-1679). De Kronenburg is het representatieve gotische woongebouw, dat in de late negentiende eeuw naar historisch voorbeeld werd gerenoveerd. De Kruittoren met zijn middeleeuwse kerker kreeg rond 1525 zijn huidige vorm. In het kasteel zijn dus meerdere bouwstijlen terug te vinden, zoals de romaanse stijl, gotiek en renaissance. Vanaf de dertig meter hoge middeleeuwse kruittoren heeft men bij mooi weer een fraai uitzicht over Westfalen en Twente. Op de binnenplaats bevindt zich het Crucifix van Bentheim, een zandstenen kruisbeeld uit de twaalfde eeuw.

Tierpark Nordhorn is een in 1950 opgerichte dierentuin in het Duitse Nordhorn vlak bij de Nederlandse grens bij Denekamp. In het dierenpark in de Grafschaft Bentheim leven ongeveer 1700 dieren van circa 100 soorten. Het tien hectare grote park is gelegen aan de rivier de Vecht. Veel verblijven zijn op een natuurlijke manier van elkaar gescheiden.

SANDSTEINMUSEUM BAD BENTHEIM Het zandsteen van Bentheim, vaak ook het ‘Bentheimer goud’ genoemd, wordt al meer dan 800 jaar in de groeven van Bentheim en Gildehaus gedolven. De tentoonstelling in het  Sandsteinmuseum heeft 2 zwaartepunten. Naast de geschiedenis van de winning van het Bentheimer zandsteen, de toepassing, de handel en het werk, wordt uitgebreid aandacht besteedt aan de geologie. Een hoogtepunt in de collectie is een romaans doopbekken.

GEOLOGISCHER OPEN AIR MUSEUM  Een mooie afwisseling tijdens een fietstocht is het geologische openluchtmuseum. Hier vindt u 50 beeldhouwwerken en 16 verschillende steensoorten die u in de openlucht bestuderen en bewonderen kunt.

Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang

 

Otto Pankok museum  (Mülheim an der Ruhr, 6 juni 1893 – Wesel, 20 oktober 1966) is een Duitse schilder, graficus en beeldhouwer die met name actief was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hij legde het leven vast van groepen die door de nazi’s vervolgd werden, zoals de joden en zigeuners. Dit bracht hem in conflict met de nazi’s, zijn kunst werd beschouwd als Entartete Kunst. Hierna verhuisde hij naar Gildehaus. Pankok stierf op 73-jarige leeftijd.

NaturZoo Rheine In de NaturZoo Rheine leven zo’n 1000 dieren van 100 soorten. Zebra’s en dwergmuizen, tijgers en kamelen, schildpadden en kluten: voor iedereen, jong of oud, specialist of natuurliefhebber, is er wat bij. In de Natur Zoo staat u oog in oog met de dieren: zonder afscheiding! U loopt door de natuurlijke leefgebieden van de dieren, b.v. in het reservaat van de meer dan 60 ooievaars die merendeels vrij rondvliegen. Er zijn tal van thematische doorloop volières: in de moerasbiotoop zoeken reigers, ibissen en lepelaars in een weelde van planten hun voedsel.

 

Zoo Osnabruck De dierentuin bestaat al zeventig jaar. In deze tijd heeft de dierentuin zich ontwikkeld tot een gerenommeerde dierentuin die volop in beweging blijft.

Tot ons dierbestand horen verschillende exoten zoals de Afrikaanse Olifant, Tapiren, Chimpansee’s, Orang Oetangs, Tijgers, en Leeuwen. Maar ook hebben we inheemse dieren in onze dierentuin, zoals de Lynx en de Oehoe’s. In 2001 hebben we een geheel nieuw verblijf voor onze giraffen gekregen, het zo genoemde Samburu. Hier kregen niet alleen de Giraffen maar ook Elandantilopen, Grévy-zebra’s, Impala’s, Struisvogels en Parelhoenderen hun nieuwe huis. Afgelopen jaar hebben we het verblijf van de Olifanten helemaal opgeknapt. Waar nu maar liefst 5 Afrikaanse Olifanten rond lopen. En volgend jaar kunnen de Neushoors naar hun nieuwe verblijf.

Museum am Herrenberg Het museum am Herrenberg in Bad Bentheim stelt schilderijen van Nederlandse meesters ten toon. De werken bieden een overzicht van de Nederlandse schilderkunst tussen de 17e en 19e eeuw. Vooral in de 17e eeuw, de gouden eeuw, werd nergens zoveel geschilderd als in Nederland. De kunstenaars van die tijd schiepen een compleet en ideaal beeld van hun land door de manier waarop zij landschappen, huizen, bewoners en hun gebruiken afbeelden.